Tja, grote flessen bier voor dorstige touristen
Na een lange stilte hebben we weer wat nieuws!
Door: W&L
Blijf op de hoogte en volg De Billetjes
31 Januari 2009 | Bolivia, La Paz
Maar we beginnen weer waar we vorige keer geeindigd zijn; in Cuzco.
Ons plan was om de avond van ons vorige bericht de bus richting Bolivia te pakken. Dit hebben we ook gedaan, maar dit ging niet helemaal goed. Na een uurtje rijden viel het ons op dat de bus vaak stopte en erg langzaam ging. Uiteindelijk stonden we zelfs een hele tijd stil. Wij zaten bovenin en helemaal vooraan, dus we konden goed zien wat er aan de hand was en dat beviel ons niet. De hele weg lag vol met rioleringspijpen en rotzooi. Dan kan er natuurlijk een vrachtwagen van de weg zijn geraakt, maar aangezien het 's nachts was, dachten we gelijk dat we overvallen werden. Het was Arjans eerste nachtbus, dus hij vond het helemaal niet leuk. Maar ja, aangezien we na 30 minuten nog geen mannen met maskers en geweren hadden gezien moest het wel wat anders zijn.
Om een lange nacht kort te houden. Na een tijdje gingen mensen uit de bus de rotzooi opruimen, maar om de zoveel meter lag weer wat anders. Bomen, wc potten, je kunt het zo gek niet bedenken. Na zo 1000 meter verder te zijn gekomen in 20 minuten zagen we opeens heel veel mensen op straat lopen. De bus stopte weer en kon niet verder. De mensen blokkeerde onze doorgang. Na weer lang wachten is de bus omgedraaid en wilde terug rijden. Maar dat ging niet zo maar. Sommigew luitjes hadden de weg achter ons gewoon weer geblokkeerd en hadden zelfs twee flinke bomen naast de weg omgehakt en die lagen nu op de weg. Ook dit duurde weer een tijde voordat we die weg hadden.
Rond een uur of vier waren we dus weer terug in Cuzco, waar iedereen bvij het kantoortje van de busmaatschappij stond om hun geld terug te krijgen. Na een tijdje wachten hebben we maar een hotelletje genomen en zijn wat gaan slapen. Onze taxichauffeur wist ons te vertellen dat het een staking was omdat er een westvoorstel was om de waterbedrijven van Peru te privatiseren.
De volgende dag hebben we niet veel gedaan. Even naar het busstation om ons geld terug te krijgen en tv gekeken in het hostel. De dag daarna is Arjan even naar een Touristenkliniek gegaan omdat hij al zo lang last van zijn maag en ontlasting had. Daar bleek hij enkele bacterieen en parasieten te hebben (wie heeft die hier niet?), dus hij heeft de hele dag aan een infuus mogen hangen.
Uiteindelijk hebben we dezelfde bus naar Bolivia genomen. Deze keer scheurden we met zo'n 90km/uur door het dorpje heen. 's Ochtends kwamen we in Puno aan waar we de volgende bus naar de grens moesten nemen. De grensovergang ging erg gemakkelijk en vanaf daar was het nog een klein stukje naar Copacabana, een dorpje aan het Titicaca meer. Dit meer ligt op zo'n 3800m hoogte en is ongeveer zo groot als een derde van NL.
Daar hebben we een dagje gezeten en zijn de dag daarna met de boot naar Isla del Sol, het eilanf van de zon gegaan. We hadden van mensen een hostel doorgekregen dat goed was, maar dan moesten we wel helemaal de berg op lopen, met de backpacks in de zon. Het was zwaar met we hebben het gehaald. Vanaf het balkon van dit hostel hadden we een prachtig uitzicht over het meer en konden we de zonsondergang zien. We hebben dan ook de rest van de middag lekker op het balkon een biertje gedronken. De zonsondergang hebben we jammergenoeg niet kunnen zien, want het ging 's avonds flink onweren. We zagen het van alle kanten al op ons afkomen wat erg mooi was. Daarna ging het flink hagelen en het werd zo koud dat de hagel de rest van de avond tegen het raam is blijven liggen.
De volgende dag zijn we over het eiland gaan lopen. Hier zouden wat ruines en Inca zaken te zien zijn. Op dit eiland zou namelijk de Inca Legende zijn begonnen.
Het was natuurlijk erg warm, het heet niet voor niks het eiland van de zon. Na enkele uren lopen kwamen bij de andere punt van het eiland waar de ruines van een oud Inca stadje lagen. Na weer heel wat uren lopen waren we weer terug bij ons hostel. Redelijk uitgedroogd en met een minimale zonnesteek zijn we alle drie op bed gaan liggen en in slaap gevallen. Die avond hebben we als zoutzakken nog net een pizza naar binnen kunnen schuiven en zijn we weer gaan slapen. We waren helemaal op!
De volgende ochtend de boot terug gepakt en gelijk een bus naar La Paz geregeld. De touristenbus was net vol, dus we zaten gezellig met de (stinkende) locals in de bus. In La Paz aangekomen begon het natuurlijk te gieten van de regen, dus snel met een taxi naar een hotel. Onze kamer had een heerlijke douche (die hadden we al drie dagen niet gezien) en tv met kabel. Eerst een lekkere warme douche genomen en wat TV gekeken en daarna de buurt gaan verkennen. We zaten midden in de heksenmarkt waar je lama foutussen en allerlei andere vage dingen kan kopen. Grappig om rond te lopen en te kijken dus.
De volgende dag hebben we een museum bezocht waar ze allerlei maskers hadden die hier in Bolivia voor allerlei optochten worden gebruikt. Op een plein in de buurt was het flink druk. Er werd namelijk deze voor een referendum voor een nieuwe grondwet gehouden. Heel het plein was gevuld met mensen die wilden protesteren tegen deze grondwet. Uiteindelijk is er voor een nieuwe grondwet gekozen met 60% mensen die Ja stemden.
We wilde perse naar de jungle dus we hebben de tweede dag in La Paz geshopt voor een jungle tour. We hadden uiteindelijk een hele goede gevonden, maar die was gelijk ook een stuk duurder dan de rest. De tour ging naar de Amazone Basin. Dit is het hele gebied met regenwoud waar alle rivieren ontstaan, die uiteindelijk in de Amazone stromen. Dit is een gigantisch gebied van misschien wel een vijfde van het gehele continent en bestaat dus niet alleen in Bolivia, maar ook in Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela.
Uiteindelijk hebben we een vliegtuig naar Rurrenabaque geboekt. Lekker decadent, maar het scheelt veel tijd. De Busreis kan namelijk tot zo'n 24 uur oplopen en dat zijn toch weer twee dagen. De vliegreis was een maar uurtje.
Daar aangekomen was het prachtig weer een zo'n 30 graden, dus een flink verschil met La Paz waar het overdag wel lekker is, maar 's nachts maar 12 graden. Gelijk zweten dus. Na een tijdje rondkijken hebben we ons boekje gepakt en zijn we lekker in een hangmat gaan liggen lezen, uiteraard met een koud drankje erbij.
De volgende ochtend was het dan zover. Na ons ontbijt zijn we met een bootje over de rivier het Madidi Park in gegaan. De bootreis was zo'n 5 uur door de jungle met prachtige uitzichten. Onderweg nog even gestopt om een lunch te nuttigen. Na de bootreis was het een half uurtje door de jungle lopen en toen kwamen we bij ons Ecolodge bij het Chalalan meer aan. Dit was een prachtige locatie, midden in het regenwoud.
Onze tour werd verzorgd door mensen uit een dorpje in de jungle die dankzij dit initiatief weer wat geld in het laatje krijgen. Iedereen die er werkt komt dan ook uit het dorp.
We hebben uiteindelijk drie en een halve dag in de jungle gezeten, waar alles werd verzorgt. We kregen drie keer per dag heerlijk eten en gingen regelmatig een paar uur lopen of met een kano over het meer. We hebben natuurlijk van alles gezien, heel veel apen, Tucans, allerlei andere vogels, Papagaaien en heel veel wilde zwijnen. Jammergenoeg hebben de Jaguars, Pumas, Miereneters en allerlei andere beesten zich niet laten zien. 's Avonds gingen we ook met de kano het meer op om kaaimannen te zien. Daar hebben we ook een boomboa gezien en tijdens een avondtochtje door het bos allerlei boomkikkers en een gigantische tarantula (die kon misschien net op m'n hand zitten), die gezellig voor onze camera's ging poseren.
Ik ben nog een keer aangevallen door een killermier van zo 3,5 a 4 cm groot. Deze zat onder mijn shirt en heeft me gebeten en gestoken. De bijt is pijnlijk, maar wanneer hij je steekt kan je erg ziek van worden, koorts krijgen etc. Gelukkig had onze gids een gifpompje bij, dus hij gelijk het gif uit mijn rug gezogen waardoor ik niet ziek ben geworden. De pijn was ook na een half uur weer weg. Laura is aangevallen door kleine beestjes die zich in je huid graven. Ze had er zo 30 die allemaal met een naald uit haar huid moesten worden gehaald. Leuk hoor de jungle. Ach ja, we hebben het overleefd en we vonden het leuk!
Na deze jungletour wilde we eigenlijk ook nog naar de pampa's gaan. Dit zijn een soort wetlands. Maar terug in Rurrenabaque hebben we besloten dat het teveel tijd ging kosten en dat er te veel muggen zaten.
We hebben nog twee dagen in R'abaque gezeten en zijn daar nog een keer uitgeweest met wat locals die perse met ons wilde dansen.
Uiteindelijk zijn we met het vliegtuig dat 3 uur te laat was terug naar La Paz gegaan.
We zitten nu nog steeds in La Paz.
We zijn gisteravond voor wel 10 bolivianos (zo'n 1,15 euro) naar de bioscoop geweest naar de nieuwe film van Frank Miller; 'Spirit' geweest. Jammergenoeg waren we niet echt onder de indruk van de film, maar het was wel grappig in een klein bioscoopzaaltje.
We gaan vandaag het een en ander naar huis sturen. Arjan heeft een aantal maskers en een schilderij gekocht, dus vandaag gaan we nog wat souvenirs halen en sturen die naar huis. Daarna nemen we vanavond de bus naar Uyuni. Laten we hopen dat we deze keer geen staking tegenkomen.
Ps: Voor de snelle lezers onder jullie, over een minuut of 20 staan de foto's er ook bij. Ik ga nu eerst een peukje roken ;-)
31 Januari 2009 - 16:35
31 Januari 2009 - 16:50
schiet eens op met dat peukje, -
31 Januari 2009 - 16:58
Leanne:
leuk hoor, alleen die beesten, blech... dus lau is nu een gatenkaas....
kus -
31 Januari 2009 - 18:38
Paps En Mams:
Wat een avonturen allemaal!
Vooral dat eiland, zag er erg mooi uit. Die jungle met al die beesten weet ik nog zo net niet. Vogels zijn wel mooi, maar al die insekten zijn er ook nogal veel!Maar zo te zien genieten jullie wel op wat ongemakjes na. Veel plezier verder en nog veel meer avonturen!
Liefs en kus, mama -
31 Januari 2009 - 19:15
André:
En hebben jullie de zonnetempel al gevonden?
Die zit achter een waterval
volgens Kuifje.
Ik dacht dat Arjan nog bij jullie was???? Grapje?
Geniet ze.
Paps
31 Januari 2009 - 20:04
Naomi:
Leuke verhalen hoor! Ziet er goed uit! Voor mij begint de reis vannacht. Om 5 uur op Schiphol zijn! Jullie kunnen me volgen op www.naomisop.waarbenjij.nu -
01 Februari 2009 - 09:19
Marlies :
net jullie verhaal gelezen.
Fantastisch en de foto's erbij zijn echt mooi.
Ik lees met plezier naar jullie avonturen.
Wat wordt het al een album.
01 Februari 2009 - 17:00
Thor:
Jullie weg, Naomi weg... begint een beetje saai hier te worden...
Weer erg veel plezier gehad met jullie verhalen en foto's! -
03 Februari 2009 - 12:52
Reaven:
12 maart lau....en jullie komen toch wel...x x -
03 Februari 2009 - 12:54
Mirjam:
klinkt weer geweldig en de foto,s ziet er goed uit daar!!!!lau mis je wel hoor... x x -
06 Februari 2009 - 14:42
Marlies :
En zijn jullie al in Argentinië? Ben zo benieuwd naar jullie laatste avonturen.
1 vraag ik wil een foto van jullie samen ergens daar op een mooi plekkie.
Waarom?
voor de nieuwsbrief natuurlijk die komt binnenkort uit en we mogen jullie natuurlijk niet vergeten. -
10 Februari 2009 - 17:58
Sylvia :
Heej reizigers.. wat een verhaal met die busreis en vieze beestjes in Laura haar arm..ja de jungle is mooi maar zit vol suprises.. wel heel avontuurlijk zo met kano door het woud, zie het helemaal voor me.. hier is het regen en bewolking, daar word je niet echt vrolijk van.. toch de groeten en veel avonturen beleven.. hahaha zie jullie over een maand alweer, wat gaat d tijd snel.. Een hele dikke knuffel en kus van Silly en Colin X